Laminaat en Zeil, wat is het verschil?

We geven je graag een overzicht van de voordelen van laminaat vergeleken met die van een zeilvloer 

Schoonmaken van  je laminaat vloer. Lees de tips van De Laminaat Expert.

Laminaat en zeil  zijn veel toegepaste vloerbedekkingen. De verschillen laten zich het eenvoudigst uitleggen aan de hand van de voor- en nadelen van een laminaatvloer


Voordelen van Laminaat


✔ Kleurvast
✔ Redelijk vochtbestendig
✔ Veel keuzemogelijkheden
✔ Gemakkelijke en snelle plaatsing.
✔ Makkelijk in onderhoud
✔ Duurzame keuze
✔ Hoge drukbestendigheid
✔ Prijs en kwaliteit


Nadeel van laminaat


✔  Contactgeluid, maar een goede ondervloer gaat dit nadeel tegen.En pvc-vloer biedt meer keuze als je voor uni kleuren, betonlook of ‘tegellook’ gaat

Wat is zeil nu precies?

  

Er is veel verwarring rondom zeil als vloerbedekking. Woorden als zeil, vinyl en pvc worden vaak door elkaar gebruikt en niet altijd wordt hetzelfde bedoeld. Voor alle duidelijkheid: zeil staat voor elke gladde vloerbedekking van de rol. Dat kan dus vinyl zijn, pvc of het hoofdzakelijk uit natuurlijke grondstoffen geproduceerd linoleum. Alles in deze groep mag je zeil noemen. 


En pvc-vloer biedt meer keuze als je voor uni kleuren, betonlook of ‘tegellook’ gaat

Hoe zit het dan met vinyl en pvc?

 

Vinyl wordt ook gebruikt als er een (harde) pvc-vloer wordt bedoeld, dus niet van de rol. Een pvc-vloer (ofwel vinyl- of zeilvloer) is verkrijgbaar in tegels, (plak)banen of stroken. Meestal kiest men voor de stroken (lamellen), omdat deze de meeste gelijkenis met laminaat vertonen. Stroken zijn ook makkelijker aan te brengen dan plakbanen. Lees hier over de verschillen met laminaat.


Lees verder voor een overzicht van de voordelen van laminaat ten opzichte van opgerold zeil


Een Pvc-vloer kan ook gelijmd gelegd worden

1. Laminaat is een harde vloer en zeil is zacht 

Net als laminaat is ook vinyl opgebouwd uit diverse lagen. De dikte van de doorzichtige toplaag bepaalt de duurzaamheid van het vinyl en de weerstand tegen krassen en slijtage. 

De dikte van zeil varieert tussen de 1 en de 3,5 millimeter. Hoe meer de vloer zal worden belast, hoe dikker en sterker het zeil zal moeten zijn. Zeil heeft een schuimachtige onderlaag. Uiteraard moet de ondervloer ook bij zeil egaal zijn. 

 


Een Pvc-vloer kan ook gelijmd gelegd worden

 2. Een zeilvloer is zeer geluiddempend

Niet alleen het contactgeluid (vallende voorwerpen, lopen met schoenen), maar ook het omgevingsgeluid wordt aanzienlijk verminderd door een zeilvloer.  Echter, met een goede ondervloer kan je een laminaatvloer net zo geluiddempend maken. 


Laminaat heeft een hogere drukbestendigheid

3. Een vinylvloer kent een lage drukbestendigheid

Zeilvloeren hebben een schuimachtige onderlaag met verende eigenschappen. Hierdoor hebben zeilvloeren een lage drukbestendigheid bij intensief gebruik. Zware meubels en bed/stoelpoten laten snel afdrukken achter en je moet oppassen voor doordruk van bijvoorbeeld naaldhakken. 


laminaat zelf leggen is makkelijker dan pvc

4. Met zeil heb je een voordelige "houten" vloer

 

Talloze decors zijn in zeil verkrijgbaar voor weinig geld. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een houtstructuur om op die manier een vloer te creëren die als twee druppels water lijkt op een vloer in laminaat of parket. 

 


laminaat zelf leggen is makkelijker dan pvc

5. Zeil is te koop in een veelvoud van decors 

Naast het houtmotief kun je onder andere ook kiezen voor een stenen structuur, fantasiemotieven of een imitatie van een marmeren vloer.

Zo kun je de look-a-like van je droomvloer plaatsen tegen een lagere prijs. 

 

 


laminaat zelf leggen is makkelijker dan pvc

6. Zeil is goedkoop in elk opzicht 

Zeil is doorgaans goedkoper dan laminaat. Dat zie je dan ook terug in de uitstraling en duurzaamheid. Dat betekent nog niet dat laminaat duur zou moeten zijn. Zeker als je houtoptiek wenst, kun je ook met laminaat zeer voordelig uit zijn,  want in laminaat zijn er vaak scherpe aanbiedingen.  Laminaat zelf leggen is niet zo moeilijk. 

 


laminaat zelf leggen is makkelijker dan pvc

Zeil en laminaat zijn onvergelijkbaar 

Zeil of zacht vinyl is op zich wel een sterk en duurzaam materiaal, maar je kunt het niet vergelijken met de sterkte en duurzaamheid van laminaat als het om vloerbedekking gaat. Een makkelijke beoordeling van het verschil is de verleende productgarantie. Op laminaat is dat vele jaren. 

 

 


Denk je aan pvc op de vloer? Kijk dan ook even op de site van De Pvc Expert, ons label voor pvc-inclusief-leggen 


Op zoek naar voordelig laminaat?

Bekijk al onze losse vloeren op de-vloerenoutlet.nl