Wat is het verschil tussen laminaat en PVC of vinyl?

Hoewel je op het oog weinig verschil ziet tussen laminaat en pvc zijn die er wel degelijk. Je ziet ze vooral wanneer je kijkt naar de voor- en nadelen van laminaat. We hebben ze voor je samengevat. 

Schoonmaken van  je laminaat vloer. Lees de tips van De Laminaat Expert.

Voordelen van Laminaat


✔ Kleurvast
✔ Redelijk vochtbestendig
✔ Veel keuzemogelijkheden
✔ Gemakkelijke en snelle plaatsing
✔ Makkelijk in onderhoud
✔ Duurzame keuze
✔ Hoge drukbestendigheid
✔ Prijs en kwaliteit


Nadeel van laminaat


✔  Contactgeluid, maar een goede ondervloer gaat dit nadeel tegen.In uiterlijk hebben laminaat en pvc eigenlijk meer overeenkomsten dan verschillen

Laminaat heeft het grootste assortiment in houtlook

 

In uiterlijk hebben laminaat en pvc eigenlijk meer overeenkomsten dan verschillen. De optiek van je vloer, zeker als je voor houtlook kiest, is vergelijkbaar. In laminaat heb je echter veel meer keuze in houtlook, prijs en kwaliteit. Laminaat is immers van oorsprong een alternatief voor een houtenvloer.


En pvc-vloer biedt meer keuze als je voor uni kleuren, betonlook of ‘tegellook’ gaat

Pvc heeft een groter assortiment in andere decors dan houtlook

 

Een pvc-vloer is een recentere ontwikkeling en biedt doorgaans meer keuze als je op zoek bent naar uni kleuren, betonlook of ‘tegellook’. Echter ook in pvc-vloeren zijn veel houttexturen te verkrijgen. Inmiddels heeft laminaat wel een inhaalslag gemaakt en is het ook in uni-kleuren en tegellook verkrijgbaar.


Een Pvc-vloer kan ook gelijmd gelegd worden

Een Pvc-vloer kan ook gelijmd gelegd worden

 

Direct verlijmen heeft beslist een voordeel als het over contactgeluid gaat. Pvc is over het algemeen stiller in huis en wanneer de vloer direct verlijmd is, is er geen tussenruimte. Dat scheelt enorm. Daarnaast biedt het direct verlijmen voordeel bij vloerverwarming/-koeling in de vorm van een hogere opbrengst.

Echter, voor direct verlijmen heb je wel een perfect egale ondergrond nodig. Meestal is dat niet het geval en zal je extra kosten moeten maken voor het egaliseren. Laminaat is dus minder geluidsarm maar dat nadeel kun je bij laminaat goed opvangen door een goede geluiddempende ondervloer te kiezen. Laminaat heeft een hogere drukbestendigheid

Zijn pvc en vinyl niet hetzelfde?

 

Dat lijkt erop. Pvc en vinyl worden vaak op een hoop gegooid. Er zijn echter een paar redelijke grote verschillen. Vinyl kent vaak een zachte onderlaag waardoor het licht verend aanvoelt. Pvc heeft niet zo'n onderlaag en komt ook niet van de rol zoals vinyl. 


Laminaat heeft een hogere drukbestendigheid

Laminaat heeft een hogere drukbestendigheid en ook een grotere kleurvastheid.

 

Meubels laten op laminaat doorgaans geen afdruk achter. Ook niet na zeer lange tijd.  Idem voor de kleurechtheid. Dankzij de transparante afwerkingslaag heeft laminaat een grotere kleurvastheid. Zelfs als je na jaren je meubels verplaatst, hoef je niet bang te zijn voor verkleurde plekken.


laminaat zelf leggen is makkelijker dan pvc

Zelf je vloer leggen? 

 

Laminaat is zonder meer makkelijker zelf te leggen dan pvc.  Voor een gelijmde pvc vloer raden we de vakman aan.


laminaat zelf leggen is makkelijker dan pvc

Niet onbelangrijk is het prijsverschil tussen laminaat en pvc. 

 

Een laminaatvloer is doorgaans goedkoper dan een pvc-vloer. Laminaatvloeren zijn al verkrijgbaar vanaf een paar euro per m² tot tientallen euro’s per m². Uiteraard alle waar naar z’n geld, maar je bent geen vermogen kwijt voor een nieuwe laminaatvloer. Het startbedrag van een laminaatvloer ligt aanzienlijk lager dan dat van een pvc-vloer.


Enthousiast over laminaat en toe aan een nieuwe vloer? Bekijk onze all inclusive deals voor Laminaat en Leggen.


Meer weten over laminaat?

Lees onze Tips en Tricks voor onderhoud en reinigen