Wat zijn de onderdelen van laminaat?

Vraag je je ook af wat laminaat nu eigenlijk is? We leggen graag uit hoe laminaat is samengesteld en welke laminaat onderdelen er zijn. 


Laminaat is een harde vloer die is opgebouwd uit lagen

 

Draagplaat

De basis van laminaat, ook wel aangeduid als steun- of draagplaat, bestaat uit HDF of MDF-houtvezelplaat. Dit zijn in elkaar gedrukte houtvezels die vermengd zijn met watervaste kunsthars. 

 

Decorlaag 

Bovenop de draagplaat vind je de steunplaat waarop aan de bovenzijde is een decorlaag is bevestigd. Dat is simpel gezegd een foto of film waarvan die met houtnerf het meest bekend is. Maar dat hoeft niet per se. Er is ook laminaat in steen of tegel optiek. Uiteindelijk bepaalt de foto het uiterlijk van laminaat. 

 

Onderlaag

Onderaan de steunplaat is het laminaat nog voorzien van een ‘tegenlaag’. Deze tegenlaag houdt opstijgend vocht uit de ondergrond tegen en voorkomt daardoor vervorming van de laminaatplanken. 

  

Toplaag

Bovenop de decorlaag vind je een harde, transparante slijtlaag. Die harde, transparante slijtlaag, meestal van melamine hars wordt ook wel ‘overlay’ genoemd. 

 

 

Alles wordt in verschillende processen onder hoge druk op elkaar geperst en klaar is het laminaat!  Dit is laminaat in de notendop. 

 

Is essentie is laminaat een harde vloer, opgebouwd uit lagen, die tegenwoordig altijd zwevend wordt gelegd. Zie je houtlook stroken die geplakt moeten worden, dan heb je te maken met pvc. 

 

Er is veel verschil in soort, kwaliteit en prijs van laminaat. Verschil dat onder andere wordt bepaald door de eerdergenoemde componenten van laminaat maar ook door het merk en bijvoorbeeld de garantieperiode. Daarnaast hebben kopers verschillende wensen en toepassingen: 

 

• Voor welke ruimte in huis of bedrijf wil je laminaat?

• Hoeveel personen gebruiken die ruimte? 

• Wat is je verwachte gebruiksduur?

• Wil je een zo realistisch mogelijke houtlook?

 

Omdat elke ruimte in je woning niet even intensief wordt gebruikt, zul je per ruimte andere eisen stellen aan de kwaliteit van het laminaat.  

 

Ook de geplande gebruiksduur van je laminaatvloer speelt een rol bij de vloerkeuze. Zoek je een frisse vloer voor een nieuwe studentenkamer? Dan zul je die waarschijnlijk korter gebruiken dan de laminaatvloer in de woonkamer van je gezinswoning. 

 

Tenslotte is de populariteit van decors en legpatronen van invloed op de prijs en kwaliteit van laminaat. Een veel gekozen look is voordeliger dan laminaat met de looks van een bijzondere houtsoort of apart (leg-)patroon dan wel een bijzondere kleur? Wil je de meest realistische houtlook? Ook dan liggen de prijzen en kwaliteiten anders.