Bij laminaat horen natuurlijk plinten. Daarmee zorg je voor de afwerking van de smalle ruimte (de zwelnaad) bij de muren en deurkozijnen. Je hebt de keuze uit platte afwerkplinten of hoge plinten. Op plekken waar geen hoge plinten kunnen worden geplaatst, bijvoorbeeld bij deurposten, gebruik je altijd platte afwerkplinten. Op deze pagina lees je alles over de verschillende soorten plinten en hoe ermee te werken.
Plakplinten
Plakplinten zijn het voordeligst en daarom wellicht het meest toegepast. Een ander voordeel van plakplinten is dat ze verkrijgbaar zijn in de kleur van je vloer. Als je plakplinten gaat kopen kun je verder kiezen uit afgeronde platte plinten, of plinten met een rechte hoek. Boven
Plakplinten monteren
Plakplinten zijn ook makkelijk aan te brengen. Er zit een plakstrip aan de achterzijde waarmee je de plinten snel op hun plaats hebt. Met een plintenknipper maak je de plakplint makkelijk op maat. Uiteraard moet de ondergrond waarop je de plakplint bevestigt stof- en vetvrij zijn.
Plakplinten in hoeken en rondom deurposten
Een plintenknipper of -schaar komt ook van pas als je ze bij de hoeken in verstek wilt maken, in een hoek van 45 graden. Op die manier komen ze mooi strak tegen elkaar te liggen en zie je geen lelijke kopse kant van de plint. Je vloer bij een deurpost netjes afwerken vraagt wat extra knipwerk. Bekijk de voorbeelden hoe je een platte plint om de deurpost op verstek knipt
Hoge plinten monteer je op de muur. Er is veel keuze in hoogte, model en afwerking. Ook kleur en materiaal variëren. Hoge plinten bieden vaak de mogelijkheid om kabels achter de plint te verbergen dankzij een uitsparing aan de achterzijde van de plint. We geven je graag een aantal voorbeelden wat een plint voor je interieur kan doen.
Kies voor klassieke hoge plinten en onderstreep de kleur van je muur door de plinten wit te houden.
Witte moderne hoge plinten passen in elke interieur.
Hoge plinten zijn het meest verkrijgbaar in kleuren die passen bij je vloer. Maar je unt ook kiezen voor hoge plinten die je zelf kunt overschilderen in de kleur van je muur, de zogenoemde schilderplinten.
Waarom kiezen voor plinten in kleur vloer
Het grote voordeel van hoge plinten in dezelfde kleurstelling is heel simpel. Met dergelijke plinten vergroot je optisch de oppervlakte van je vloer. Daardoor gaat de kamer groter lijken.
Wanneer kies je voor hoge plinten in kleur muur
Kies je plinten in de kleur van je muur dan houd je optisch de hoogte van je woning in stand.
Als de kleur van je hoge plint past bij de kleur van je vloer dan vergroot je optisch wel het oppervlak van je vloer maar lijkt je plafond wat lager.
Schildersplinten hebben al een eerste laag witte verf gekregen zodat je ze meteen kunt overschilderen met een laklaag in de kleur van je muur of juist in een contrasterende kleur.
Of kies een kleur die een mooie verbinding vormt tussen de kleur van je muur en die van de vloer.
Witte moderne hoge plinten passen in elke interieur.
Een aparte variant van een hoge plint is de zogenoemde renovatie of afdekplint. Deze zet je over je bestaande muurplint zodat je die niet hoeft weg te breken. Je loopt dan geen risico dat je je muur beschadigt en daardoor extra werk hebt. Een renovatie plint is ook geschikt om over een tegelplint te plaatsen wanneer je eerder een tegelvloer had.
Als je een beetje handig bent, kun je je hoge plinten makkelijk zelf plaatsen. Naast de plinten, heb je het volgende nodig voor je klus:
✔ Rolmaat
✔ Potlood
✔ Verstekbak
✔ Verstekzaag
✔ Montagelijm of -kit met een hoge hechting
In de binnenhoek
NB: Sla desgewenst af en toe een spijkertje om de montage van de plint extra te verstevigen.
In de buitenhoek
Liever geen montagekit gebruiken?
Je kunt ook met clips werken. Die schroef je met een afstand van 30 cm tussen elkaar aan de muur. Je kunt je plinten heel eenvoudig aan deze clips vastklikken. Kies plinten en clips van dezelfde leverancier om problemen tijdens de installatie te voorkomen.