Hoe houd je laminaat het langste  mooi?

Een van de vele voordelen van laminaat is dat je vloer nauwelijks onderhoud vraagt. Regelmatig schoonmaken is alles wat je hoeft te doen. Toch is er wel een aantal zaken om rekening mee te houden bij het reinigen van je laminaat vloer.  

Alles over vuil en krassen verwijderen van laminaat lees je bij De Laminaat Expert

pas op met zand op je laminaat vloer

Pas op met zand

 

Zand is de grootste vijand van laminaat. Laminaat heeft namelijk wel een harde toplaag, maar is niet geheel krasbestendig. De kleine korrels zand zorgen voor krassen in het laminaat. Vermijd daarom inloop van zand, gruis en dergelijke.


Voorkom zandkorrels op je laminaat vloer met een schoonloopmat

Voorkom binnenlopen van vuil en zand

 

Kies voor behoud van je laminaatvloer en plaats een schoonloopmat in je entree. 


Stofzuigen, stofwissen of vegen 

 

Met een regelmatige schoonmaakbeurt door stofzuigen, stofwissen of vegen zal je langer van je vloer genieten.  Gebruik je een stofzuiger? In de winkel vind je speciale laminaatborstels voor stofzuigers. 


Gebruik viltdopjes

Heb je een nieuwe vloer? Dan kun je het beste al je meubels (en stoelpoten) voorzien van viltdopjes die geschikt zijn voor een laminaatvloer.

 

Wanneer je later met meubels gaat schuiven omdat je bijvoorbeeld moet schoonmaken of je interieur een andere indeling wilt geven, loop je geen risico op krassen. Controleer dan wel even of de viltdopjes niet los zijn gaan zitten voordat je gaat schuiven. Meubel viltdopjes vallen er vaak snel af.  Houd in gedachten dat laminaat niet geschuurd, gelakt of geolied kan worden. Weliswaar zijn er laminaat renovatie middelen in de handel maar die bieden slechts uitkomst voor kleine beschadigingen.


laminaat schoonmaken / reinigen

Gebruik zo min mogelijk water om je laminaat vloer te dweilen. Laminaat in combinatie met te veel water zorgt ervoor dat er water tussen de kieren komt. Hierdoor kan de vloer bol gaan staan. Je kunt dan ook het beste je laminaatvloer afnemen met een licht vochtige doek.  Heb je per ongeluk water gemorst op het laminaat? Maak dit dan zo snel mogelijk droog met een droge doek. 


Vlekken verwijderen van laminaat

Het is uiteraard niet te vermijden dat je vroeg of laat iets op de vloer morst, laat vallen of andere vlekken oploopt.

Lees hoe je het beste met de verschillende vlekken om kan gaan. 

Tips tegen vlekken op laminaat

Vlekken op laminaat verwijderen van 

  • teer
  • inkt
  • viltstift
  • nagellak
  • vetkrijt
  • zwarte strepen van schoenzolen


schoenstrepen van vloer verwijderen

Vlekken van teer, inkt of schoenzolen verwijderen van laminaat

Dit zijn lastige vlekken om te verwijderen en ze hebben dus een sterke reiniger nodig. Gebruik terpentine of aceton op een doekje om de vlekken weg te halen. Druppel nooit direct op je laminaat. Maak vervolgens de vloer schoon met water om te voorkomen dat de terpentine of aceton je laminaat gaat uitbijten. Droog de plek daarna met een vochtige doek.


Chocolade, vet of wijn verwijderen van laminaat

Chocolade, vet of wijn verwijderen van laminaat

Drank gemorst? Zorg er in elk geval voor dat je het vocht meteen verwijdert. Gebruik hiervoor een droge doek en dweil de vloer met een sopje met schoonmaakazijn, soda of ammonia. Ingeval er toch vlekken ontstaan, kun je ook spiritus gebruiken.

 

Vlekken van bloed

Koud water is al genoeg om de bloedvlek van de vloer te halen. 


Kaarsvet verwijderen van laminaat

Kaarsvet verwijderen van laminaat

Laat kaarsvet eerst uitharden. Pak daarna een niet al te scherp voorwerp om het kaarsvet eraf te wippen of schrapen. Daarna maak je de plek nog even schoon met water en een scheutje schoonmaakazijn. Of gebruik een beetje aceton op een doekje als er nog een lelijke plek te zien is. Behandel de plek meteen daarna met schoon water om te voorkomen dat het aceton je laminaat uit gaat bijten. Droog de plek vervolgens met een vochtige doek. 


Kauwgum verwijderen van Laminaat

Kauwgum verwijderen van Laminaat

Laat de kauwgum eerst uitharden. Je kunt het uitharden versnellen door er een coolpack op te leggen. Pak daarna een niet al te scherp voorwerp om de kauwgum eraf te schrapen. Daarna maak je de plek nog even schoon met water en een scheutje schoonmaakazijn. Of gebruik een beetje aceton op een doekje als er nog een lelijke plek te zien is. Behandel de plek meteen daarna met schoon water om te voorkomen dat het aceton je laminaat uit gaat bijten. Droog de plek vervolgens met een vochtige doek. 


Uitwerpselen van huisdieren verwijderen van laminaat

Uitwerpselen van huisdieren verwijderen van laminaat

Er gebeurt wel eens een ongelukje met een hond of een kat of ander huisdier in huis. Uitwerpselen dienen het beste zo snel mogelijk verwijderd te worden. Het is daarna aan te raden je laminaat schoon te maken met een sopje met soda.


MEER WETEN OVER DE BESTE PRIJS VOOR EEN LAMINAATVLOER INCLUSIEF LEGGEN?