De beste tips om je Laminaat te dweilen

Een laminaatvloer is eenvoudig te onderhouden en schoon te maken. Toch zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. 

De best tips van de Laminaat Expert om je laminaat streeploos te dweilen.

Voorkom strepen op je laminaatvloer

De beste tips voor streeploos dweilen van je laminaat vloer

Een slecht schoongemaakte vloer ziet er vaak streperig en vlekkerig uit. Veelal is dat een gevolg van het gebruik van een verkeerd schoonmaakmiddel. Veel schoonmaakmiddelen laten op laminaat namelijk een laagje achter.  Dit wordt ook wel een residu genoemd. Dit residu zorgt uiteindelijk voor een streperig uiterlijk van je laminaat.


Het beste schoonmaakmiddel voor je laminaatvloer?

Gebruik nooit een onderhouds- of reinigingsmiddel dat eigenlijk bedoeld is voor een houten vloer of pvc-vloer. Onderhoudswas, polish of andere poetsmiddelen die bestemd zijn voor een ander type vloer hebben juist het tegenovergestelde effect op een laminaatvloer. Laminaat heeft geen beschermlaag nodig, schoonmaken met een laminaatreiniger is voldoende.

 

 Bijkomend voordeel van een laminaatreiniger is dat deze meestal geen strepen achterlaat en een antistatische werking heeft. Vuil laat zich makkelijker afstoten en je laminaat krijgt meer glans. Let er wel goed op dat je goed doseert door nooit teveel laminaatreiniger aan het water toe te voegen. 


DE beste dweil methode voor je laminaatvloer


Stap 1 | Voorbereiding


 • Stofzuig of wis het laminaat voordat je gaat dweilen of moppen zodat al het losse vuil wordt verwijderd.

 • Vul een emmer met lauw water en doseer daarin de juiste hoeveelheid laminaatreiniger zoals aangegeven op het etiket. Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven hoeveelheid.

 • Gebruik geen heet water, hierdoor zal eventueel aanwezig alcohol uit je laminaatreiniger verdampen en zal je vloer niet streeploos opdrogen.

 • Vul een tweede emmer met lauw water.

De laminaat expert  adviseert laminaatreiniger van Fris®

 Wij adviseren laminaat reiniger van Fris 


Stap 2 | Dweilen


 • Maak de dweil of mop nat in de emmer met laminaatreiniger. Wring de dweil of mop uit boven de tweede emmer.
 • Begin nu met het laminaat schoonmaken. Indien de dweil/mop vies of te droog is geworden spoel hem dan uit in de tweede emmer met water en wring hem vervolgens uit.
 • Drenk de dweil/mop nu in de emmer met schoonmaakmiddel. Wring de dweil/mop vervolgens uit boven de tweede emmer.
 • Ga nu verder met schoonmaken van het laminaat. Dweil zigzaggend over de vloer. 
 • Dit proces herhaal je steeds, zodat je met een schone dweil blijft schoonmaken. Uiteraard moet je de dweil aldoor goed uit te wringen, zodat het laminaat niet te nat wordt.

Stap 3 | voor een perfect resultaat


 • Ventileer de ruimte zodat het laminaat snel droogt.

 • Zeker weten dat je geen strepen hebt?  Of wil je meteen over je schone vloer lopen zonder voetafdruk?

  Veeg je vloer dan na met een droge (thee)doek.

Wil je meer informatie over een laminaatvloer inclusief leggen? 


Beste koop voor laminaat inclusief leggen. Onze klanten beoordelen onze service met een 9,3

De beste keuze voor Laminaat inclusief Leggen. Hoge klantwaardering!


Liever je laminaat schoonmaken met huis-, tuin- en keukenmiddelen?Laminaat reinigen met schoonmaakazijn

Laminaat reinigen met schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is een prima middel voor het reinigen van je laminaat. Ook het toevoegen van een scheutje gewone azijn aan het water werkt uitstekend. 

 Laminaat reinigen met soda

Laminaat reinigen is ook mogelijk door soda aan het water toe te voegen. Schoonmaaksoda heeft in combinatie met water een efficiënte reinigende werking, en is ook prima te gebruiken om plaatselijk hardnekkig vuil te verwijderen. 

Laminaat ontvetten met ammonia

Heb je een erg vette vloer? Bijvoorbeeld omdat-ie in de keuken ligt? Doe dan een klein scheutje ammonia in het water om de vloer te ontvetten. Het is wel aan te raden om wat harder te wrijven/dweilen om het laminaat goed te ontvetten.


Laminaat niet reinigen met stoomreiniger

Laminaat reinigen met stoomreiniger

Laminaat moet je, zoals eerder gezegd, met weinig water schoonmaken. Ga je toch met een stoomreiniger aan de slag, dan heb je kans dat er hete stoom tussen de naden van het laminaat wordt geblazen. De onderkant van de laminaatvloer kan door de stoom vochtig worden en de vloer gaat uitzetten en opbollen. Dit is een niet te herstellen beschadiging. 

Laminaat niet reinigen met glansreiniger

Glansreiniger gebruiken

Van glansreiniger mag je verwachten dat je vloer er prachtig van gaat glanzen. Helaas is dat alleen het geval bij nieuwe vloeren. Op termijn wordt je vloer juist doffer. In glansreiniger zit een stofje dat zorgt voor een beschermlaag. Op de lange duur gaat je vloer er slechter uitzien met zichtbare loopbanen en strepen. 

Laminaat niet reinigen met groene zeep of allesreiniger

 

Laminaat reinigen met groene zeep of allesreiniger

Groene zeep is doorgaans erg fijn om te gebruiken bij het schoonmaken. Toch is het niet aan te raden om groene zeep of allesreiniger te gebruiken. Deze schoonmaakmiddelen zorgen ervoor dat de vloer een doffe waas of strepen krijgt. 

 

Lees je deze tip te laat en heeft je laminaatvloer een doffe waas omdat je groene zeep hebt gebruikt?

Maak de vloer dan schoon met water met een beetje schoonmaakazijn of met ammonia.


5 Tips tegen veel voorkomende vlekken op laminaat vloeren