Waarin verschilt laminaat van Parket of Hout?

We geven je graag een overzicht van de voordelen van laminaat vergeleken met die van een houten vloer, in het bijzonder de parketvloer. 

Schoonmaken van  je laminaat vloer. Lees de tips van De Laminaat Expert.

De verschillen laten zich het makkelijkst uitleggen aan de hand van de voor- en nadelen van een laminaatvloer


Voordelen van Laminaat


✔ Kleurvast
✔ Redelijk vochtbestendig
✔ Veel keuzemogelijkheden
✔ Gemakkelijke en snelle plaatsing
✔ Makkelijk in onderhoud
✔ Duurzame keuze
✔ Hoge drukbestendigheid
✔ Prijs en kwaliteit


Nadeel van laminaat


✔  Contactgeluid, maar een goede ondervloer gaat dit nadeel tegen.En pvc-vloer biedt meer keuze als je voor uni kleuren, betonlook of ‘tegellook’ gaat

Wat is het verschil tussen parket en een houten vloer?

 

Parket is een verzamelnaam voor houten vloeren. Vroeger bestond parket vooral uit eikenhout maar inmiddels is er een ruime keuze in houtsoorten zoals teak, noten, esdoorn, kastanje of merbau. Bij sommige houtsoorten is de natuurlijke kleur karakteristiek, zoals bij merbau en mahonie.


En pvc-vloer biedt meer keuze als je voor uni kleuren, betonlook of ‘tegellook’ gaat

Is een parketvloer of houten vloer altijd massief?

 

Onder parket wordt inmiddels meer verstaan dan de oorspronkelijke massieve plankenvloer. Ook samenstellingen met andere materialen en houtsoorten vallen tegenwoordig onder de noemer parket. Denk dan aan strokenparket, lamelparket/samengesteld parket of fineerparket. 


Een Pvc-vloer kan ook gelijmd gelegd worden

 Wat is strokenparket?

 

Strokenparket, ook wel geprefabriceerd parket genoemd, wordt geleverd in parketdelen met  verschillende breedtes en lengtes. Aan de zijkanten zijn deze voorzien van groeven die plaatsing via een kliksysteem mogelijk maken.


Laminaat heeft een hogere drukbestendigheid

Wat is lamelparket?

 

Lamelparket, ook bekend als samengesteld parket, bestaat meestal uit 3 lagen. De toplaag is 2 tot 6 millimeter dik, de middelste laag ongeveer 8 millimeter. De dikte van de onderste laag is afhankelijk van de dikte van de bovenste laag. Een dikkere bovenlaag vereist een dikkere onderlaag. De onderste laag is opgebouwd uit multiplex. De aparte structuur van de drie lagen verhindert het kromtrekken van je parketvloer. Lamelparket heeft in de fabriek reeds een behandeling ondergaan - handgeschraapt, geborsteld, gerookt, gebeitst - waardoor het na plaatsing niet afgewerkt hoeft te worden.


laminaat zelf leggen is makkelijker dan pvc

Wat is fineerparket?

 

Fineerparket heeft net als samengesteld parket meerdere lagen, maar kent een dunner toplaag en is daarom ook voordeliger. De onderste laag bestaat meestal uit HDF-platen. Fineerparket is voorzien van een beschermende laag waardoor je ook zachtere houtsoorten kunt kiezen die ongeschikt zijn voor een massieve parketvloer.


Wat zijn de nadelen van parket of hout?

Wat voor type vloer je ook zoekt, een parketvloer is een natuurproduct met alle daarbij horende specifieke eigenschappen. Ten opzichte van laminaat geeft dit wel een aantal nadelen.


laminaat zelf leggen is makkelijker dan pvc

Parketvloeren ‘bewegen’ meer 

 

Parket is niet goed bestand tegen vocht en is gevoelig voor temperatuurschommelingen. Het zet dan uit of krimpt juist. Je kunt hierdoor kieren gaan zien. Ook kan je vloer gaan kraken als gevolg van temperatuurschommelingen.  Parket vraagt ook om een bepaalde luchtvochtigheid in huis.

 


laminaat zelf leggen is makkelijker dan pvc

Parketvloeren zijn gevoeliger voor krassen en verkleuringen 

 

Na verloop van tijd kunnen er krassen in de houten vloer ontstaan en afwerkingslagen kunnen verkleuren.  


laminaat zelf leggen is makkelijker dan pvc

Parketvloeren vragen meer onderhoud dan laminaatvloeren

 

Parket moet je echt onderhouden: opschuren en lakken of regelmatig in de was of olie zetten.  Laminaat vloeren vragen nauwelijks onderhoud. Ingrijpende werkzaamheden als opnieuw lakken of regelmatig in de was zetten hoeven niet bij laminaat. 

 


laminaat zelf leggen is makkelijker dan pvc

Groot prijsverschil tussen laminaat en parket

 

Omdat parketvloeren volledig of gedeeltelijk van massief hout zijn, zijn ze vergeleken met laminaat ook duurder. Laminaatvloeren zijn al verkrijgbaar vanaf een paar euro per m² tot tientallen euro’s per m². Uiteraard alle waar naar z’n geld, maar je bent geen vermogen kwijt voor een nieuwe laminaatvloer. Het startbedrag van een laminaatvloer ligt aanzienlijk lager dan dat van een parketvloer. 

 


Wil je meer weten over het onderhoud van laminaat? Lees er alles over op onze adviespagina's


Interesse in parket?

Bekijk al onze deals op de-parketexpert.nl