Laminaat en v-groeven

Laminaat wordt zowel met als zonder v-groef geleverd. Op deze pagina lees je alles over v-groeven en wat deze eigenschap voor je vloer kan doen.

Schoonmaken van  je laminaat vloer. Lees de tips van De Laminaat Expert.

En pvc-vloer biedt meer keuze als je voor uni kleuren, betonlook of ‘tegellook’ gaat

Wat is een v-groef nu precies?

  

Een V-groef is een groef die zichtbaar is tussen twee laminaatplanken. Van bovenaf gekeken kun je het schuine kantje - ook wel vellingkant genoemd - van de ene plank zien aansluiten tegen die van de ertegenaan liggende plank. Door de V-groef oogt je vloer meer als een natuurlijke houten vloer omdat de breedte van planken met een V-groef duidelijker te herkennen is.


En pvc-vloer biedt meer keuze als je voor uni kleuren, betonlook of ‘tegellook’ gaat

Ken je de 2v-groef al?

 

2v betekent dat de plank alleen aan de lange zijdes een vellingkant heeft. Op die manier krijgt de lengte van de plank een zwaarder accent en gaat ook de ruimte langer lijken. 

 


Een Pvc-vloer kan ook gelijmd gelegd worden

Wat is een 4v-groef?

 

Soms wordt aan alle kanten, dus rondom een V-groef geschaafd. Dan komt de plankvorm sterker naar voren.  Soms wordt hier zelfs nog een extra vijfde groef aan toegevoegd. Denk maar aan tegellaminaat.

 


Een Pvc-vloer kan ook gelijmd gelegd worden

Nieuwe trend: micro v-groeven

 

Ook op laminaat gebied liggen de ontwikkelingen niet stil en worden er nieuwe technieken ontwikkeld. Zo is het gelukt om door een verbetering van schaaftechniek de v-groef steeds kleiner te maken. Met de micro veilingkant als resultaat: slechts 3 mm breed en 1,5 mm diep. De vloer krijgt hierdoor een subtielere, luxueuze uitstraling.  


Laminaat heeft een hogere drukbestendigheid

Vlakke afwerking: een vloer zonder v-groeven

 

Wanneer een vloer geen v-groeven kent, heeft-ie een vlakke afwerking. Dit heet ook wel een ‘koude'sluiting’. De planken sluiten dan naadloos aan. Een naadloos sluitende vloer geeft een strakke uitstraling.

 

 


De voor- en nadelen van laminaat met en zonder groeven


laminaat zelf leggen is makkelijker dan pvc

De authentieke looks van een "houten" vloer

 

Het grote voordeel van v-groeven is natuurlijk de authentieke uitstraling van een echt "houten" vloer die past bij het decor. Daarnaast kan een v-groef ervoor zorgen dat de ruimte optisch langer lijkt, zeker wanneer je kiest voor een 2v-vloer. Op een vloer met v-groeven ten slotte zul je minder snel een kiertje zien.


laminaat zelf leggen is makkelijker dan pvc

Vuil in huis

Een minder gunstig effect is dat je meer moeite zal moeten doen om de vloer schoon te houden. Er mag immers geen vocht achterblijven in de groeven. Tegelijkertijd kun je er zeker van zijn dat veel stof en zand zich zullen verzamelen in de groeven en dus minder snel krassen zullen veroorzaken. Iets wat een groefloze vloer niet kan bieden.

 


Denk je aan pvc op de vloer? Kijk dan ook even op de site van De Pvc Expert, ons label van pvc-inclusief-leggen 


Op zoek naar voordelig laminaat?

Bekijk al onze losse vloeren de-vloerenoutlet.nl