Hoe leg je zelf laminaat?

Met het laminaat van tegenwoordig kun je heel makkelijk ook zelf je vloer leggen, tenminste als je er niet tegenop ziet om urenlang gebogen op je knieën te zitten. Voor jou daarom een aantal handige tips en tricks om zelf je laminaat te leggen. 

Leg je laminaat zelf met onze handige do it your self handleiding

voorbereiding zelf laminaat leggen


Laminaat moet eerst acclimatiseren. Lees de handleiding van de Laminaat Expert

Laminaat moet eerst acclimatiseren 

 

Zorg ervoor dat je het laminaat in geopende verpakking minstens 48 uur laat wennen aan de temperatuur en vochtigheid van de ruimte waarin je het wilt leggen. Om problemen te voorkomen moet er een temperatuur heersen van ca. 20°C en een luchtvochtigheid van 50-70%.

 

Zet het laminaat in de verpakkingen plat op de grond op minimaal 50 cm afstand van een muur. En zet de pakketten er niet schuin tegenaan want de planken kunnen dan kromtrekken.


Maak je vloer en ondervloer vrij van stof en vuil voordat je laminaat zelf gaat leggen. Lees de handleiding van de Laminaat Expert

Stofzuigen en ondervloer plaatsen

 

Maak allereerst de vloer vrij van onregelmatigheid door er goed de stofzuiger overheen te halen. Plaats vervolgens de ondervloer. Een goede ondervloer egaliseert het vloeroppervlak, voorkomt dat van onderaf vocht in de vloer trekt en gaat geluidshinder tegen. Daarnaast is een ondervloer ook warmte verdelend. Lees hier hoe je de juiste ondervloer kiest


Lees de gebruiksaanwijzing adviseert de Laminaat Expert

Lees eerst de gebruiksaanwijzing

 

Voordat je laminaat gaat leggen is het handig om altijd de gebruiksaanwijzing te lezen. Deze kun je vinden op of in de verpakking van het laminaat.

 

Voor het leggen is het namelijk goed te weten welk kliksysteem jouw laminaat heeft. Dat verschilt per merk. Zo heb je naast een gewoon klik-systeem van tong en groef ook snelkliksystemen waarmee je de planken net iets anders aan elkaar klikt.


Kliklaminaat leg je met behulp van een hamer en aanslagblokje

Kliklaminaat leg je met behulp van een hamer en aanslagblokje

 

Klik de planken met de lange zijde in elkaar. Doe dit onder een hoek van 45 graden. Schuif ze met de kopse kant  - de korte zijde - strak tegen elkaar aan en klik ze vast. Laat de planken vervolgens goed op elkaar aansluiten door een aanslagblokje te gebruiken.

 

Een slagblokje is een stukje kunststof dat je tussen de laminaat planken en de hamer legt, zodat het laminaat niet beschadigd wanneer je de hamer gebruikt om de planken steviger tegen elkaar aan te tikken.


Snel-kliklaminaat plaats je met je handen

Snel-kliklaminaat plaats je met je handen

 

Met een snelkliksysteem heb je geen hamer of slagblokje nodig. Dan klik je doorgaans de kopse kant met je vingers aan de vorige plank vast. Makkelijk en snel. Sla hier ook niet met de hand op, dan gaat het kliksysteem stuk. Je kunt de nieuwe delen telkens zacht inklikken.  Lees goed het fabrieksadvies van jouw snelkliklaminaat, want hoe je het beste te werk kunt gaan verschilt per merk. 


Laminaat op maat maken


 Op maat knippen met een laminaat-snijder

Op maat knippen met een laminaat-snijder

 

Met een laminaatsnijder (ook wel laminaatknipper genoemd) krijg je het mooiste resultaat. Je hebt meteen de perfecte snede zonder de toplaag te beschadigen. Ook komt er geen stof vrij tijdens het snijden van de laminaatplank. Een laminaatsnijder kun je huren.


 Op maat knippen met een laminaat-snijder

Zagen met een decoupeerzaag

 

Een decoupeerzaag is altijd handig om bij de hand te hebben. Vooral voor de bochten en lastige plekken zoals rond de verwarmingsbuizen. Zorg er wel voor dat je de plank ondersteboven houdt zodat je de toplaag van het laminaat niet beschadigt.


Lees ook onze tips voor zelf laminaat leggen. In Laminaat Zelf Leggen TIPS vertellen we de in's en out's over de legrichting, over laminaat zelf leggen in wildverband en allerlei andere handige praktische dingen.


Waar begin je met de vloer leggen?

  Bij laminaat leggen begin je altijd in een hoek. Plaats afstandhouders tegen de muur en leg de eerste plank. 

Sluit de volgende plank op de kopse  (korte) kant aan. 


Afstand houden van muren, kozijnen en dorpels in huis adviseert de Laminaat Expert bij laminaat zelf leggen.

Afstand houden van muren, kozijnen en dorpels in huis | de zogenoemde zwelnaad

  

Zorg dat er altijd 10 mm ruimte blijft tussen het laminaat en muur. Laminaat kan wat uitzetten en wanneer je het strak tegen de muur zet, loop je risico dat je laminaatvloer bol gaat staan. Woon je in een flat of appartement, dan is die 10 mm sowieso verplicht om (contact-) geluidoverlast voor de buren tegen te gaan. 

 

Maak gebruik van afstandhouders (afstandspietjes of -veertjes) en plaats ze tussen de wand en de laminaatplank. Later kun je ze makkelijk verwijderen.  


laminaat rond een leiding leggen

Gebruik een profielaftaster bij laminaat zelf leggen om leidingen uit te kunnen zagen.

Afwerken bij leidingen

 

Voor het leggen rond leidingen zal je ook een ander hulpstuk nodig hebben: de profielaftaster.

 

  • Zaag de plank door ter hoogte van het midden van de leiding.
  • Teken met behulp van de profielaftaster op beide uiteinden de halve diameter van de leiding af.
  • Zaag deze uit, breng wat lijm aan en plaats de plank.

De laatste baan laminaat leggen


Aangekomen bij de laatste rij? Dit vereist een speciale aanpak.

 

De laatste baan van je laminaat moet je in de breedte op maat maken. Hoe teken je de maat van de laatste plank het handigst af?

 

  • Leg de plank die je wilt verzagen precies bovenop de een-na-laatste baan laminaat die je zojuist hebt gelegd.
  • Leg hier een tweede plank op en duw deze tegen de muur.
    Vergeet niet de afstandhouder tussen deze plank en de muur te plaatsen.
  • Teken de rand van de tweede plank op de eerste plank af en zaag deze op maat. Vervolgens klik je deze iets schuin in het profiel.

 

Met behulp van een slagijzer kun je de laatste baan goed bevestigen aan de voorgaande.

 

 

 


Aanwijzing van De Laminaat Expert hoe je de breedte afmeting van de laatste laminaat plank bepaalt bij laminaat zelf leggen.

Hulp van De Laminaat Expert hoe je de breedte afmeting van de laatste laminaat plank bepaalt


Plinten maken je laminaat vloer helemaal af.

Bijna klaar, alleen nog plinten plaatsen

 

 

 

 

Top! Je laminaatvloer is gelegd!  Nu kun je de smalle ruimte bij de muren en deurkozijnen die je hebt opengehouden, gaan afwerken. Voor de afwerking van je vloer heb je de keuze uit platte afwerkplinten of hoge plinten. 

 

Op plekken waar geen hoge plinten kunnen worden geplaatst, bijvoorbeeld bij deurposten, gebruik je altijd platte afwerkplinten.  

 

Lees hier hoe je platte afwerkplinten of hoge plinten plaatst. 

 

 


handige Tools om je laminaat vloer te leggen


Profielaftaster

Gebruik een profielaftaster en meet je leidingen perfect in adviseert De Laminaat Expert

Iedere kamer kent verschillende lastige vormen. Denk bijvoorbeeld aan deurposten en leidingen. Deze kun je aftekenen met een profielaftaster. Door de profielaftaster tegen het obstakel aan te duwen nemen de verschuifbare stroken of naalden de vorm over. Neem deze vorm over met een potlood op de plank en zaag deze uit. Zorg er ook nu voor dat er 1 cm speling zit tussen het laminaat en de deurpost of leiding.

Zwaaihaak

Met een zwaaihaak zijn niet haakse hoeken geen probleem meer. Lees de adviezen van De Laminaat Expert.

Niet-haakse hoeken kun je aftekenen met een zwaaihaak. Draai de fixeerschroef een slag los. Leg de handgreep van de zwaaihaak tegen de ene muur en draai het blad tegen de andere muur aan. Draai de fixeerschroef vast en neem de hoek over op de plank.

Slagijzer

Met een slagijzer tik je de laatste plank op zin plaats. Lees de tips van De Laminaat Expert

Komt de laatste plank onder een radiator te liggen? Dan heb je weinig ruimte om die plank goed aan te schuiven. Je kunt dan het beste een slagijzer gebruiken. Haak dit achter de afgezaagde kant en tik de plank met een hamer in de juiste positie.Toch geen zin?

Loop je vast of heb bij nader inzien geen zin om de klus zelf aan te pakken? Je kunt je laminaatvloer natuurlijk ook door onze vakkundige parketteurs laten leggen. Wij zijn expert in laminaat-inclusief-leggen. Bekijk onze All-in deals. We leveren alle materiaal in huis af, hebben professioneel gereedschap en leveren bezemschoon op.