· 

Ondervloer toepassingen

Welk ondervloer heb ik nodig onder mijn laminaatvloer?

Spemi HDR combi-ondervloer 1,7 mm +10 dB laminaat rol impressie foto
Spemi HDR combi-ondervloer 1,7 mm +10 dB laminaat

Geluidsnorm laminaatvloer bij appartementen - 10dB

Geluidsreductie nederlandse wetgeving

Geluid reduceren met 10dB is de geluidsreductienorm binnen Nederland in appartementen. Deze wet beschermd onderburen tegen geluidsoverlast bij het lopen en contactgeluid. Het is daarom erg van belang om de juiste ondervloer onder de laminaatvloer toe te passen. Bij De Laminaatexpert kun je terecht voor zulke zogenaamd 10dB geluidsreductie ondervloeren. Kiest u voor laminaat inclusief gratis leggen, dan kunt u meestal een korting krijgen op de ondervloer.

TüV keuring geluidsreductie van 10dB - ondervloer geschikt voor appartementen

Ondervloer geschikt voor appartementen

 

De goedkoopste en gelijk ook de meest toepasbare ondervloer voor vloerverwarming, is de Spemi HDR combi-ondervloer 1,7 mm +10 dB laminaat. Dit ondervloer is 1,7mm dik en is erg toepasbaar bij cementdekvloeren. Door de geringe dikte past de ondervloer in combinatie met het laminaat vaak goed onder deuren. Waardoor de deuren niet ingekort moeten worden. Daarnaast is de Spemi HDR ook erg makkelijk te leggen door de plakstrip aan de lengtezijde.Ondervloer vloerverwarming

Vloerverwarming en laminaat gaan prima samen. Vaak wordt fout verondersteld dat de vloerverwarming het laminaat aantast door de hitte. Dit klopt bij misbruik en onwetendheid. Bij een te hoge temperatuur van de verwarming zal inderdaad het laminaat beschadigd worden. We kunnen daarom het beste zogenaamde "vloerverwarming verklikkers strips" toepassen:

Je kunt zien dat de strip uitgerust is met 5 bolletjes met indicatiefolie. Bij het overschrijden van de aangegeven temperaturen worden de bolletjes rood. Bij 32°C zal alleen de eerste bolletje rood worden, bij 36°C de 2e en ga zo door. Boven de 60°C zal het laminaat permanent beschadigd raken. Dit wordt allemaal vastgelegd door het stripje. Plaats de strip bij voorkeur op de warmst plekken op de cementdekvloer. Bij de hoofdleiding van de verwarming is meestal de warmste plaats te vinden.

 


Kiezen van de ideale ondervloer bij vloerverwarming

Bij het kiezen van een ideale ondervloer voor uw huis met vloerverwarming is het aangeraden om naar de volgende punten goed te kijken. Wat schrijft uw vloerverwarmingsleverancies voor? Dus wat zijn de voorwaarden gesteld aan de vloer op de verwarmingselementen. Wat is de maximale warmteweerstand m²K/W in iedere kamer van de woning. Dit staat vaak op omschreven in de specificaties van de verwarming of in de handleiding. Lees deze goed.

Vaak zit er ook verschil in zijvertakkingen van de verwarmingselementen en de hoofdleiding. Kies voor elke kamer in huis de ideale ondervloer op de bovenstaande punten. 

 

Ook goed om te weten is dat een lager de warmteweerstand van uw ondervloer gunstiger is voor het rendement van de verwarming. Wel oppassen dat de temperatuur van de vloer niet boven de 60°C uitkomt, want dat is schadelijk voor het laminaat, zoals boven beschreven.

Bij De Laminaatexpert is al het laminaat dat wij verkopen geschikt voor vloerverwarming op waterbasis. Heeft u vloerverwarming op basis van elektriciteit: bel ons en vraag naar de mogelijkheden.


Goedkope ondervloer voor laminaat

Rol van alufoam met 10 cm overlap
alufoam 2mm + overlap 10cm

Goedkoop ondervloer vaak in combinatie met laminaat leggen

De goedkoopste ondervloer momenteel op de markt is Alufolie of alufoam genoemd. Deze ondervloer is gemaakt van polyethyleenschuim met een laagje aluminiumfolie erop. Tevens zit er ook een overlapstuk van 10cm bij, zodat de lagen 10cm overlap hebben op elkaar. 

 

 

Specificatie:

Polyethyleenschuim 2mm + aluminium folie 20 µm

Warmteweerstand   ±0,053 m²K/W

Reductie loopgeluid *      (* tot ***)

Reductie contactgeluid *     (* tot ***)

Wanneer gekozen wordt voor laminaat, ondervloer, plinten en al dit gratis gelegd, dan wordt hier vaak alufolie toegepast. Dit is gezien de prijs-kwaliteit verhouding goed ondervloer. Wanneer men geen speciale wensen ten opzichte van de ondervloer heeft. Kies dan voor dit ondervloer onder het laminaat.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Cvswarmte (woensdag, 26 april 2017 12:12)

    Handig om te weten! Ik ga er volgende week een leggen, bedankt. Johan