· 

Ondervloer toepassingen: welke ondervloer heb ik nodig onder mijn laminaatvloer?

Spemi HDR combi-ondervloer 1,7 mm +10 dB laminaat rol impressie foto
Spemi HDR combi-ondervloer 1,7 mm +10 dB laminaat

Geluidsnorm laminaatvloer bij appartementen - 10dB

Geluidsreductie nederlandse wetgeving

Geluid reduceren met 10dB is de geluidsreductienorm binnen Nederland wat betreft appartementen. Deze wet beschermt onderburen tegen geluidsoverlast bij het lopen en bij contactgeluid. Het is daarom van belang om de juiste ondervloer onder de laminaatvloer toe te passen. Bij De Laminaat Expert kun je terecht voor zulke zogenaamd 10dB geluidsreductie ondervloeren. Kies je voor laminaat inclusief gratis leggen? Dan kun je meestal een korting krijgen op de ondervloer.

TüV keuring geluidsreductie van 10dB - ondervloer geschikt voor appartementen

Ondervloer geschikt voor appartementen

 

De goedkoopste en gelijk ook de meest toepasbare ondervloer voor vloerverwarming, is de Spemi HDR combi-ondervloer 1,7 mm +10 dB laminaat. Deze ondervloer is 1,7 millimeter dik en is toepasbaar bij cementdekvloeren. Door de geringe dikte past de ondervloer, in combinatie met het laminaat, vaak goed onder deuren. Hierdoor hoeven de deuren niet ingekort te worden. Daarnaast is de Spemi HDR ook erg makkelijk te leggen door de plakstrip aan de lengtezijde.Ondervloer vloerverwarming

Vloerverwarming en laminaat gaan prima samen. Vaak wordt verondersteld dat de vloerverwarming het laminaat aantast door de hitte. Dat is enkel zo bij misbruik en onwetendheid. Bij een te hoge temperatuur van de verwarming zal het laminaat inderdaad beschadigd worden. We kunnen daarom het beste zogenaamde 'vloerverwarming verklikkers strips' toepassen:

Je kunt zien dat de strip uitgerust is met 5 bolletjes met indicatiefolie. Bij het overschrijden van de aangegeven temperaturen worden de bolletjes rood. Bij 32°C zal alleen het eerste bolletje rood worden, bij 36°C de tweede en ga zo maar door. Boven de 60°C zal het laminaat permanent beschadigd raken. Dit wordt allemaal vastgelegd door het stripje. Plaats de strip bij voorkeur op de warmste plekken op de cementdekvloer. Bij de hoofdleiding van de verwarming is meestal de warmste plaats te vinden.

 


Kiezen van de ideale ondervloer bij vloerverwarming

Bij het kiezen van een ideale ondervloer voor jouw huis met vloerverwarming is het aangeraden om goed naar de volgende punten te kijken. Wat schrijven jouw vloerverwarmingsleveranciers voor? Dus wat zijn de voorwaarden gesteld aan de vloer op de verwarmingselementen? Wat is de maximale warmteweerstand m²K/W in iedere kamer van de woning? Dit staat vaak omschreven in de specificaties van de verwarming of in de handleiding. Lees deze dus goed!

Vaak zit er ook verschil in zij-vertakkingen van de verwarmingselementen en de hoofdleiding. Kies voor elke kamer in huis de ideale ondervloer op basis van de bovenstaande punten. 

 

Ook goed om te weten is dat een lagere warmteweerstand van jouw ondervloer gunstiger is voor het rendement van de verwarming. Wel moet je oppassen dat de temperatuur van de vloer niet boven de 60°C uitkomt, want dat is schadelijk voor het laminaat.

Bij De Laminaat Expert is al het laminaat dat wij verkopen geschikt voor vloerverwarming op waterbasis. Heb je vloerverwarming op basis van elektriciteit? Bel ons en vraag naar de mogelijkheden.


Goedkope ondervloer voor laminaat

Rol van alufoam met 10 cm overlap
alufoam 2mm + overlap 10cm

Goedkope ondervloer vaak in combinatie met laminaat leggen

De goedkoopste ondervloer die momenteel op de markt is, wordt de Alufolie of alufoam genoemd. Deze ondervloer is gemaakt van polyethyleen schuim met een laagje aluminiumfolie erop. Tevens zit er ook een overlapstuk van 10 centimeter bij zodat de lagen overlappen. 

 

 

Specificatie:

Polyethyleenschuim 2mm + aluminium folie 20 µm

Warmteweerstand   ±0,053 m²K/W

Reductie loopgeluid *      (* tot ***)

Reductie contactgeluid *     (* tot ***)

Wanneer gekozen wordt voor laminaat in combinatie met een ondervloer, plinten en gratis leggen, wordt hier vaak alufolie toegepast. Dit is gezien de prijs-kwaliteitverhouding een goede ondervloer. Wanneer je geen speciale wensen ten opzichte van de ondervloer hebt, kies dan voor deze ondervloer onder het laminaat.