Wat kan je allemaal met laminaat?

Bij laminaat denk je al gauw aan vloerbedekking voor in de slaap- en woonkamer, maar wist je dat je er nog veel meer in huis mee kan doen? Zo kan je sommige soorten laminaat ook (laten) leggen op de vloer van de keuken, en zelfs op de achterwand van het aanrecht plaatsen. Of wat dacht je van laminaat op de trap? De mogelijkheden zijn legio. Lees er meer over en laat je inspireren!

Laminaat 3 keer anders in je interieur

Laminaat op de keukenvloer

Een van die mogelijkheden is laminaat op de keukenvloer. Iets waar je niet snel voor zou kiezen. Laminaat is immers gevoelig voor vocht. Niettemin zijn er inmiddels laminaatvloeren verkrijgbaar die dankzij hun waterbestendigheid zeer geschikt zijn voor in de keuken.

 

Kies dan wel voor een met een hoge gebruiksklasse, want een keukenvloer wordt intensief belast en moet vaak flink worden schoongemaakt omdat je er nu eenmaal te maken hebt met vet, vuil en etensresten.

 

Laminaat kan dus net zo praktisch zijn op de keukenvloer als tegels, maar heeft een iets warmere uitstraling. Heb je een open keuken dan is het mooi als de laminaatvloer van de woonkamer door kan lopen tot in de keuken.  

Laminaat in de keuken kan prima. Kies voor watervast laminaat

Laminaat boven het aanrecht

 

Sinds er steeds minder keukens worden geïnstalleerd met een volledige rij bovenkastjes, heb je met laminaat op de achterwand een mooie optie om je keuken extra cachet te geven. Sfeervol, zeker wanneer je hetzelfde laminaat ook op de vloer hebt liggen. Bedenk ook hier dat je zult moeten gaan voor een watervaste soort laminaat. Een die goed bestand is tegen condens van fornuis, waterkoker etc.

Laminaat boven het keukenwerkblad

Laminaat OP DE KEUKENWAND

 

Een mooie suggestie is bijvoorbeeld een smalle voorzetwand met laminaat vanaf het aanrecht tot aan het plafond met op de kopse kanten geïntegreerde opbergschappen. Of wat dacht je van de schouw van je afzuiginstallatie te bekleden met laminaat? Of laminaat verwerken in je eetbar of keukeneiland. Wanneer je het decor van de keukenvloer erin verwerkt, creëer je zo je eigen design keuken.  

Creëer je droomkeuken. Toepassingen van laminaat anders dan op de vloer.

Laminaat in de badkamer

De badkamer is niet alleen een ruimte waar je jezelf opfrist. Het is steeds vaker je eigen wellness-plek waar je even tot rust kan komen. Wandbekleding en een vloer met een natuurlijke uitstraling passen daar perfect bij.

 

Met waterbestendig laminaat voor in de badkamer heb je snel de juiste sfeer te pakken want hout(look) in je badkamer straalt rust en warmte uit. Let wel, je kunt (ook het waterbestendige) laminaat niet in de doucheruimte gebruiken, maar wel op andere plekken zoals de vloer of wand, achter de wastafel bijvoorbeeld of de spiegel.

 

Verder kun je ook laminaat kwijt in het kleinste kamertje in huis. Met de juiste optiek kun je een smal toilet groter laten lijken.


Laminaat aan de wand

Laminaat heeft een warme en natuurlijke uitstraling. Dat is  niet alleen mooi op de vloer, maar staat ook prachtig en sfeervol aan de wand.  Zeker met het huidige aanbod in dessins en houtsoorten kun je er hele gave muren mee creëren. 

 

Verander de stijl van jouw interieur met een paar eenvoudige ingrepen. Daarvoor zul je eerst rachels op de muur moeten bevestigen. Op die manier kun je ook gelijk wat losliggende kabels netjes verbergen. Laminaat op de muur aanbrengen is niet zo heel moeilijk. Vrijwel iedereen kan dit. 

 

We geven je graag een paar voorbeelden hoe je je een interieur een frisse twist kunt geven. 

 

Hou je van industrieel, met staal, beton en steen in huis? Dan kun je deze materialen uitstekend combineren met laminaat aan de wand. Dit brengt een warme sfeer in huis zonder dat je de strakke industriële look verliest. Denk bijvoorbeeld aan het bekleden van een deel van een lange wand van vloer tot plafond. Daarmee breek je als het ware de zichtlijn zodat de ruimte knusser wordt. Vintage laminaat, sloophoutlook of hoogglans zijn uitstekend geschikt maar ook wit eiken laminaat kan prima worden verwerkt in een interieur met een strakke look. 

 

Combineer je al met hout? Dan kun je een wand of een deel hiervan bekleden met een leisteenlook laminaat. Hiermee krijgt je interieur een mooie diepe en robuuste uitstraling.  Wit laminaat met houtprofiel is ook heel geschikt om een wand mee te bekleden, want het past in vrijwel elk interieur maar in een zwart-witte inrichting geeft het een heel levendig en sfeerverhogend effect.

 

Laminaat aan de wand is ook een goede oplossing bij renovatie.Een beschadigde en lelijke muur is zo weggewerkt en het scheelt je veel stucwerk.  

 

 

Je kunt ook om esthetische redenen je wand bekleden met laminaat. Bijvoorbeeld omdat je de vloer wilt laten doorlopen in muur.

Gebruik dan geen plint. 


Laminaat als trapbekleding

Laminaat als trapbekleding komt steeds vaker voor.  Je trap bekleden met laminaat geeft een chique look. Ben je een gevorderde klusser dan is het bekleden van je trap met laminaat goed zelf uit te voeren, maar hiervoor kunnen ook vakmensen ingeschakeld worden. 


Lambrisering van laminaat

Je kunt ook kiezen voor laminaat als wandpanelen of lambrisering. Dat is bijzonder handig op plekken waar vuil op de loer ligt zoals de berging of keuken, maar ook in een smalle gang waar de muren snel beschadigd raken. Vooral met kleine kinderen is dit de perfecte oplossing. Laminaat kan tegen een stootje en je kunt het met een vochtige doek makkelijk en snel schoonmaken. Werk de bovenkant van de lambrisering af met een strak smal plintje of een decoratief latje. Desgewenst monteer je een plank erbovenop zodat je er nog iets op kunt zetten.  


Laminaat aan het plafond

Beslist een gedurfde keuze. Natuurlijk denk je nu meteen aan het jaren 70 schrootjesplafond van de (groot-)ouders maar laminaat is er in veel meer dessins dan ooit. Kies de juiste kleur en patroon en je kamer krijgt een verrassende make-over want een laminaat plafond heeft een uniek effect en is een prima alternatief als je plafond gerenoveerd moet worden, je een deel wilt verlagen of van het spuitbeton in je nieuwbouw af wilt. In het plafond kun je mooi sfeerverlichting verwerken. 

 

Kies bijvoorbeeld krijtwit vintage laminaat voor een lichte plafondafwerking met een sleetse uitstraling van hout. Plaats je hier dan weer donker gebeitste zolderbalken overheen, dan krijgt je plafond en de ruimte nog meer diepte. Zo kun je een modern wit interieur een warme uitstraling geven.  

 

Voor een apart effect in een ‘design’-interieur kun je ervoor kiezen om een hoogglans laminaat aan het plafond te monteren. Hoogglanslaminaat wordt veel aangeboden in een zwarte of witte uitvoering. De uitstraling van deze laminaatsoorten passen perfect bij chroom en leer en accentueren de strakke vormgeving in de ruimte. 

 

Heb je een oude woonboerderij en wil je je plafond renoveren maar het authentieke balkendetail behouden? Ook dan kun je met laminaat aan de slag. De ruimtes tussen oude balklagen zijn eenvoudig te bekleden. Gebruik hiervoor latten die je aan de balken bevestigt, leg het laminaat daarop en klaar ben je.