Wat zijn de verschillen in diktes

Laminaat is verkrijgbaar in uiteenlopende diktes, variërend tussen zes en twaalf millimeter. De dikte van laminaat is superbelangrijk. Je wilt geen dik en duur laminaat op een vliering en ook geen goedkoop, dun laminaat in een woonkamer met honden en kinderen. Daarom op deze pagina extra aandacht.


En pvc-vloer biedt meer keuze als je voor uni kleuren, betonlook of ‘tegellook’ gaat

Hoe kies je de juiste dikte?

  

Bij de keuze voor laminaat speelt de mate van gebruik een grote rol. Voor vloeren die intensief worden gebruikt (kinderen, huisdieren maar ook rolstoelen) kies je voor dik laminaat (vanaf 8 mm). Voor vloeren die niet vaak worden belopen is een dikte vanaf 6 mm goed.

 

 Woon je in een flat of appartement? Kies dan voor laminaat met een dikte van minimaal 8mm en combineer dit met een geluidsisolerende ondervloer. Ook wanneer je in een huis woont met meerdere verdiepingen is het aan te raden op de bovenste etage(s) te kiezen voor dik laminaat en een goede ondervloer.


En pvc-vloer biedt meer keuze als je voor uni kleuren, betonlook of ‘tegellook’ gaat

Minder contactgeluid

 

VUISTREGEL:

 

Over het algemeen geldt: hoe dikker de laminaatvloer, hoe minder contactgeluid. 

 


Een Pvc-vloer kan ook gelijmd gelegd worden

 Check ook de belastingklasse

 

Heb je een schitterende vloer op het oog, met de juiste dikte? Check dan ook even de belastingklasse. Dan weet je zeker dat je vloer langdurig voldoende bestand is. Laminaat is voor duurzaam gebruik Europees getest zodat het ingedeeld kan worden. Laminaat is vanaf klasse 22 geschikt voor woonkamers, maar wordt de woonkamer erg intensief gebruikt, dan is een laminaat van klasse 23 aan te raden. Er wordt bij de indeling onderscheid gemaakt tussen woon- en commerciële benutting. 

 


Een Pvc-vloer kan ook gelijmd gelegd worden

Hoe dik moet het laminaat in de slaapkamer zijn?

 

In de slaapkamer hoef je niet voor dezelfde kwaliteit laminaat te kiezen als in de woonkamer. Je loopt hier minder vaak rond en het laminaat hoeft hier niet net zo slijtvast te zijn. De dunne laminaatsoorten zijn geschikt om in de slaapkamer te leggen. Deze zijn ingedeeld in klasse 21, laminaat voor licht woongebruik. Wel is de dikte alsnog minstens 6 mm. 


Laminaat heeft een hogere drukbestendigheid

Welke eisen stel je aan de woonkamer?

In de woonkamer is het van belang om voor een betere kwaliteit te kiezen. Je maakt namelijk intensief gebruik van het laminaat en loopt er veel op met schoenen. Ook krijg je hier gasten over de vloer. Het laminaat voor in de woonkamer valt in klasse 23. Er is trouwens ook nog een klasse voor commercieel gebruik, namelijk klasse 32. In de woonkamer kunt je het beste kiezen voor laminaat van 8 tot 10 mm dik. Dit geldt trouwens ook voor de keuken en gang. Als je er zware meubels op wilt neerzetten kun je het beste kiezen voor een nog dikkere variant, van 10 tot 12 mm dik.


laminaat zelf leggen is makkelijker dan pvc

Wat bepaalt de dikte van laminaat?

Laminaat bestaat uit een viertal lagen: de toplaag, decor, de draagplaat en de onderlaag. 

 

De toplaag is van kunsthars (melamineformaldehyde) en zorgt ervoor dat je geen krassen krijgt. Hieronder zit de decorlaag die zorgt voor het uiterlijk van het laminaat.  De draagplaat is de dikste laag. De onderlaag beschermt het laminaat tegen vocht eronder. 


laminaat zelf leggen is makkelijker dan pvc

De draagplaat, fundament van je vloer

De basis van laminaat, ook wel aangeduid als steun- of draagplaat, bestaat uit HDF of MDF-houtvezelplaat. HDF of MDF-platen zijn in elkaar gedrukte houtvezels die vermengd zijn met kunsthars. 

MDF staat voor Medium-Density Fibreboard en het zal je niet verrassen… HDF staat voor High-Density Fibreboard. Het verschil tussen MDF en HDF is dat een HDF-plaat onder een hogere druk wordt samengeperst dan een MDF-plaat. HDF is daarom zwaarder en een stuk sterker dan MDF. Omdat het compacter geperst wordt, heb je voor dezelfde dikte meer materiaal nodig en dat maakt HDF duurder. 

 

HDF heeft een hogere drukbestendigheid dan MDF. Zware kasten of meubels op pootjes laten geen afdruk na. 


laminaat zelf leggen is makkelijker dan pvc

Dun of dik

Dankzij HDF kan een ‘dunne’ vloer toch sterker en daarmee stabieler zijn. Een dikke vloer is namelijk niet altijd handig. Bijvoorbeeld in verband met de ruimte onder de binnendeuren. Met een ‘dunne’ vloer kun je dan wel uitkomen. Zo'n vloer komt ook van pas wanneer je laminaat over een bestaande vloer heen wenst te leggen, bijvoorbeeld omdat je geen zin hebt om plavuizen te verwijderen.

 


Denk je aan pvc op de vloer? Kijk dan ook even op de site van De Pvc Expert, ons label van pvc-inclusief-leggen 


Op zoek naar voordelig laminaat?

Bekijk al onze losse vloeren  op de-vloerenoutlet.nl