Hoe kies je een ondervloer?

Voor je plannen voor laminaat op de vloer zul je een goede ondervloer nodig hebben. Daarmee egaliseer je de ondergrond en voorkom je dat er van onderaf vocht in de vloer kan trekken. Daarnaast is een ondervloer nuttig om geluidshinder tegen te gaan en de warmte te verdelen wanneer je vloerverwarming hebt liggen. Maar hoe weet je welke ondervloer je het beste kunt kiezen? Hieronder lees je er alles over waar je rekening mee zult moeten houden.


Ondergrond

De keuze voor je ondervloer is vooral afhankelijk van de ondergrond. Is die van beton? Van hout? Of heb je plavuizen liggen? Daarnaast is het van belang te weten of je laminaat zoekt voor een boven etage of wanneer je rekening hebt te houden met onderburen. Tenslotte is  het belangrijk te weten op wat voor dekvloer je laminaat komt te liggen. Een dekvloer ook wel afwerkvloer genoemd is de veelal zandcementen ondergrond waarmee een constructieve vloer (de draagvloer) is afgewerkt. Dat doen bouwers om de vloer te egaliseren en te zorgen voor (warmte- en geluids)isolatie, maar ook om leidingen voor elektra en water weg te werken.

 

Dekvloeren zul je vaak terugvinden in de meeste bestaande woningen die met beton zijn gebouwd. Ga je een nog op te leveren woning kopen, dan kun je eventueel met de aannemer overleggen of je sowieso een dekvloer wilt. Misschien wil je wel eerst vloerverwarming aanleggen? 

 

De gekozen laminaatvloer

Een andere factor voor de ondervloer is natuurlijk welk laminaat je voor de vloer in gedachten had. Er bestaat laminaat met een geïntegreerde ondervloer, maar meestal zul je er een los bij moeten kopen. Je leest de eisen voor de ondervloer op het etiket van de laminaatverpakking.

 

Woon je in een appartement of flat?

Wanneer je in een appartement of flat woont, zul je in verband met geluidsoverlast te maken krijgen met harde eisen voor je vloerbedekking. Zo stelt het Nederlandse Bouwbesluit dat vloeren niet meer dan 10 decibel aan geluid mogen doorgeven aan de buren. VVE's, woningcorporaties en verhuurders kunnen zelfs strengere voorwaarden eisen. Ga dan ook na hoe het zit in jouw situatie.

 

Gelukkig zijn er ondervloeren in de handel die (door het TNO of het Duitste TÜV) getest zijn op hun geluidsisolerende werking. Dat lees je vaak terug op de verpakking. Bewaar dit etiket zodat je ingeval van klachten altijd kunt aantonen welke ondervloer je hebt liggen. Bedenk overigens dat een geluidsisolerende ondervloer niet alleen fijn is voor de buren, maar ook voor jezelf. De holle ruimte tussen de vloer en de ondergrond kan namelijk ervoor zorgen dat het geluid van elke voetstap wordt versterkt. Zo kan je binnenshuis flink wat geluidsoverlast krijgen.

 

Egaal of waterpas

Zoals gezegd koop je een ondervloer om onder andere de ondergrond te egaliseren ofwel vrij te maken van oneffenheden. Let wel, dat hoeft niet te betekenen dat-ie waterpas wordt. Een ondervloer kan geen schuin aflopende vloer verhelpen en problemen met bijvoorbeeld het leggen van plinten voorkomen. In dergelijke situaties kun je eventueel je toevlucht nemen tot egaline, een vloeibare mix van cement en kunsthars dat bestemd is om een ondergrond egaal te maken. Doorgaans is de egaline laag 1 of 2mm dik. Maar wanneer je 'm tot een maximum van 3mm aanbrengt kun je er ook een scheve vloer mee corrigeren. In het uiterste geval zul je echter de hele ondergrond moeten voorzien van een dunne laag cement om 'm  eerst waterpas te maken.

 

Welke ondervloeren zijn verkrijgbaar?

De voordeligste ondervloer is de folie, geschikt voor een houten en betonnen ondergrond. Een folie is geluiddempend, warmte verdelend en vochtwerend zodat vocht niet in je laminaat of parket kan trekken.  Dit laatste is vooral een gevaar bij nieuw opgeleverde woningen waar het vocht nog niet volledig uit de betonnen vloer is getrokken of bij een vloer boven een kruipruimte. Maar wanneer je op een bovenverdieping woont met een vloer van enkele jaren oud, is je ondergrond droog en heb je geen vochtscherm nodig. 

 

Kies je voor een folie als ondervloer? Leg 'm dan over de gehele betonvloer met een klein stukje omhoog langs de muren.  Op die manier trekt er ook geen vocht vanuit de muur de vloer in. De randen plak je vast met aluminium tape. Met een mooie afwerkplint nadien zie je hier niets meer van en heb je optimaal plezier van je ondervloerfolie. Let erop dat je ondervloerfolie alleen gebruikt als je de nieuwe vloer niet gaat verlijmen.

 

Een ander soort van ondervloer zijn platen. Deze egaliseren nog sterker je ondergrond en zijn makkelijker te verwerken dan bijvoorbeeld spaanplaten. Platen zorgen voor een uitstekend stabilisatie van je laminaatvloer en in allerlei soorten verkrijgbaar. Je kunt kiezen platen met verschillende diktes, warmte-isolatie en geluidsdemping. Een relatie dunne plaat kan handig zijn wanneer de binnendeuren weinig ruimte overlaten. Dankzij het grote aanbod in ondervloerplaten, kun je de ondervloer kiezen die het best bij jouw situatie past voor een lage prijs.

 

Een van de meest toegepaste platen zijn groen. Deze platen, ook wel Isoboard of Isoline genoemd, zijn gemaakt van fijnmazige samengeperste houtvezels. Hierdoor zijn de platen veerkrachtig, spanningsvrij, egaliserend, geluiddempend en zeer goed isolerend. De groene ondervloer platen verminderen het contactgeluid naar onder gelegen ruimten met minimaal 18dB. Daarnaast heeft de groene ondervloerplaat een zware drukbestendigheid van ca. 20 ton per m². Dat maakt deze ondervloer zeer geschikt voor click laminaat. De groene plaat egaliseert kleinere, puntvormige oneffenheden tot ca 3mm/4mm.

 

Wat kies je voor ondervloer op tegels?

Heb je een tegelvloer liggen en zie je het niet zitten om deze eerst te verwijderen? Geen probleem, deze kan goed als basis dienen voor je ondervloer, maar dan moeten de tegels wel glad liggen en goed vastzitten. Vervolgens kan er een folie overheen. Is de tegelvloer echter niet meer in zo’n beste conditie? Dan is het aan te raden de ondergrond eerst te egaliseren. 

 

Vloerverwarming?

Bij vloerverwarming gebruik je geen vochtwerende folie. Kies in dit geval voor een ondervloer die je los legt of die je vastlijmt op de vloer. Gebruik geen spijkers of schroeven, want de kans is natuurlijk heel groot dat je het vloerverwarmingssysteem raakt.

 

Uiteraard moet de warmteweerstand van het ondervloerfolie of de ondervloerplaten zo laag mogelijk zijn zodat je optimaal rendement van je vloerverwarming krijgt.