Hoe kies je jouw laminaat?

Wanneer je op zoek bent naar laminaat, kijk je natuurlijk als eerste naar de kleur van het decor. Maar het is verstandig om ook naar andere aspecten van de vloer te kijken zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Op deze keuzehulp pagina zetten we op een rijtje waar je op moet letten om de beste keuze te maken. Heb je een vraag die niet beantwoord wordt? Neem dan contact met ons op.


Voor welke ruimte?

Allereerst is het verstandig om te kijken voor welke ruimte je laminaat zoekt. Een zolder waar je weinig komt of een druk belopen winkelvloer? Voor een  intensief gebruikte ruimte stel je immers andere eisen aan de kwaliteit van de vloer. Een aspect waar je dan op kunt letten is de basis van het laminaat, ook wel aangeduid als steun- of draagplaat. Die kan uit HDF of MDF-houtvezelplaat (samengeperste houtvezels vermengd met kunsthars) zijn samengesteld. Een HDF-plaat dat onder een hogere druk is samengeperst is zwaarder en een stuk sterker dan MDF, maar ook duurder. Er is immers meer materiaal nodig voor dezelfde dikte. Zoek je laminaat voor huishoudelijk gebruik, dan is MDF voldoende, voor een intensiever gebruikte ruimte zoals een winkel of kantoor, heb je HDF-laminaat nodig.

 

Gebruiksklasse

Voor jouw keuze is het ook goed om te kijken naar de toplaag die is opgebouwd uit meerdere lagen van transparante (melamine) hars die onder hoge druk worden samengeperst.  Het gaat dan vooral of-ie slijtvast genoeg is en voldoende krasbestendig. Kijk daarvoor goed naar de zogenaamde gebruiksklasse van het laminaat. Dat is een volgens de Europese norm EN 13329 geteste indeling van laminaat kwaliteit. Met de juist gekozen gebruiksklasse weet je zeker dat er kinderen en huisdieren ongeremd op de vloer kunnen spelen. Die gebruiksklasse zegt overigens veel meer dan alleen de slijtvastheid en krasbestendigheid. Het geeft ook een indicatie van de duurzame kwaliteit van de vloer zoals de stootvastheid, lichtbestendigheid en drukbelastbaarheid.  Zo kun je voor bijvoorbeeld de slaapkamer een vloer met een lagere gebruiksklasse kiezen en voor de huiskamer een hogere.

 

Klasse-aanduiding Gebruikstoepassing
 21 Licht gebruik
22 Normaal gebruik
23-31 Intensief gebruik - Licht commercieel gebruik
32 Zwaar gebruik - normaal commercieel gebruik
33 Zeer zwaar gebruik en intensief commercieel gebruik

Klik hier om meer te weten over gebruiksklassen

 

Tip: Wil je laminaat in een kamer waar je een bureaustoel op wielen hebt staan? Zorg dan voor een onderlegger. Zo bescherm je de vloer tegen de druk van de wieltjes.

 

LET OP

Wees voorzichtig met onwaarschijnlijk goedkope vloeren. Meestal is dan bezuinigd op de kwaliteit met als gevolg dat het materiaal  kwetsbaarder is voor water, vocht of vloeistoffen. Je kunt te maken krijgen met een sneller krassende en doffer  wordende toplaag of een decor dat sneller verkleurt. Daarnaast is erg goedkoop laminaat lastig te leggen omdat je geen mooie zaagsneden kunt maken. Het materiaal splintert en kan zelfs splijten of het kliksysteem is dermate van slechte kwaliteit dat de planken gaan doorbuigen, kieren geven of zelfs loskomen. Controleer daarom altijd de product-indeling volgens de Europese norm EN 13329 en vraag naar de productgarantie.

 

Kijk ook naar embossing

Vaak zie je bij laminaat iets over embossing. Embossing wil zeggen dat ze tijdens de productie in de toplaag een houtnerf reliëf hebben geperst. Zo krijg je een laminaat met de meest reële, natuurlijke houtlook. Het zogenaamde Register Embossing gaat nog een stapje verder. Dan volgt de 3d-structuur van de toplaag exact het dessin van het decor. Hierdoor krijg je een perfecte aftekening van de vloer en een nog realistischer uitstraling. Je ziet én voelt de knoesten van het 'hout'.

 

Een uitstraling vol levendigheid?

Ben je op zoek naar een vloer met een nog levendiger vloerbeeld? Kijk dan ook naar de delenoptiek van laminaat. Dan zitten er meerdere stroken op een enkele plank in tegenstelling tot het gewone laminaat waarbij een enkel vloerdeel op de plank is geprint. Dat heet ook wel een enkele delenoptiek. Op je zoektocht zal je vaak laminaat met twee- of driestrook delenoptiek veel tegenkomen, maar er zijn ook decors met nog meer stroken  verkrijgbaar zoals laminaat met de looks van bamboe. Zelfs vierkant zoals bij tegellaminaat is een van de vele mogelijkheden.

 

V-groef of vlakke afwerking?

De afwerking is na het decor misschien wel het belangrijkste uiterlijke aspect van laminaat. Zo kent veel laminaat twee of vier zogenaamde v-groeven. Dat is de groef die je ziet tussen twee laminaatplanken. De v-groef - ook wel vellingkant genoemd - is het schuin afgesneden randje aan de korte en/of lange zijde. Klik twee planken aan elkaar en je ziet de v-groef die zo kenmerkend is voor een authentieke houten vloer. Daarnaast vallen de naden en kiertjes tussen de planken veel minder op.

 

Aan jou ook de keuze voor twee of vier groeven. Zo krijg je met twee groeven aan de lange zijde een optisch langer lijkende kamer. Nadeel van v-groeven is wel dat er eerder vuil blijft hangen in de groeven. Daar kan zich bijvoorbeeld zand - laminaat grootste vijand - ophopen, hetgeen wel het risico van krassen verminderd. Ten slotte is laminaat met v-groeven minder makkelijk schoon te maken. Er mag immers geen dweilvocht tussen de groeven achterblijven. Hoe dan ook, dankzij betere schaaftechnieken worden de v-groeven steeds kleiner. Een micro-vellingkant is circa 3 mm breed en 1,5 mm diep.

 

Kent het laminaat geen v-groef, dan heb je te maken met een vlakke afwerking. Dat heet ook wel koude sluiting. Daarmee krijg je een strakker uitziende vloer.  

 

Check de kliksystemen

Ooit moest laminaat voor het leggen aan elkaar worden gelijmd. Sinds de uitvinding van het kliklaminaat hoeft dat gelukkig niet meer. Nu kun je zelf de vloerdelen eenvoudig aan elkaar klikken dankzij een vernuftige profilering van de groef-veer verbinding. De klik zal nooit loskomen en je krijgt een naadloze verbinding. Bovendien maakt kliklaminaat het mogelijk om de vloer opnieuw te leggen na een verhuizing of reparatie. 

 

Omdat elke fabrikant zijn eigen kliksysteem heeft, doe je er goed aan om op de verpakking te kijken hoe je het laminaat moet leggen. Soms kun je klikken aan alle vier de zijden, soms alleen aan de lange zijde.

 

Antistatische werking nodig?

Sommige soorten laminaat en dan wel de betere hebben een antistatische werking. Dat is handig want zo is er minder elektrostatische werking die nu eenmaal bij een kunststoffen vloer hoort. Het gevolg is dat de vloer minder snel stof zal aantrekken. Dergelijke vloeren zijn bij uitstek geschikt wanneer jij of iemand uit het gezin last heeft van huisstof allergie.